Chleb to najczęściej wybierane pieczywo przez Polaków. Przepisy na domowy chleb można dowolnie modyfikować, dodając ulubione produkty, np. ziarna, zioła i przyprawy.
Chleb to najczęściej wybierane pieczywo przez Polaków. Przepisy na domowy chleb można dowolnie modyfikować, dodając ulubione produkty, np. ziarna, zioła i przyprawy. Chleb upieczony w domu to gwarancja naturalnych składników. Dietetycy zachęcają także, aby do chleba dodawać ziarna zbóż, kukurydzy, słonecznika czy soi. Zastanawiasz się jak upiec chleb w domu? Oto 3 przepisy na domowy chleb, który zawsze się udaje.
-
Chrupiący chleb z mąki pszennej
Składniki:
750g mąki pszennej
25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mąka pszenna jest podstawą przepisu na chrupiący, domowy chleb.
Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej. Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać.
Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez chwilę. Kolejno, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z przykrywką, w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220 stopni. Wyjmujemy nagrzane naczynie i wkładamy do niego chleb. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni.
Pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-25 minut do zarumienienia.
-
Domowy chleb graham
Podstawą przygotowania ciemnego pieczywa jest mąka graham.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej,
2,5 szklanki mąki graham
2 szklanki mleka,
4 dag drożdży,
pół szklanki oleju roślinnego do pieczenia,
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Zmieszaj oba rodzaje mąki, wkrusz drożdże, wlej szklankę letniego mleka. Następnie wszystko dobrze mieszamy. Rozczyn oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn zacznie pękać, dodajemy pozostałe letnie mleko, olej i sól. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki i zaczną się pojawiać pęcherzyki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Na posypaną mąką stolnicę kładziemy ciasto i formujemy bochenek. Ciasto powinno poleżeć w cieple jeszcze 20-25 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wstawiamy do niego chleb i pieczemy około 45 minut.
-
Chleb bezglutenowy
Składniki:
40 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka wody lub mleka,
240 g mąki kukurydzianej,
30 g mąki sojowej,
1 łyżka odżywki dla dzieci Humana,
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy zaczyn. Szklankę mleka mieszamy z drożdżami i cukrem, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników mieszamy ze sobą, a gdy zaczyn zacznie rosnąć, dodajemy je stopniowo. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, następnie wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta można lekko posmarować mlekiem lub wodą.
Smacznego!